Preventieve mondzorg

Met een goede mondhygiëne hou je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Zo verwijder je namelijk tandplak. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën.

Zuren veroorzaken gaatjes

De bacteriën in je mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden vaak aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). Poets daarom minimaal twee keer per dag om de zuren te verwijderen.

Ontstoken tandvlees

Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als je de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën ervoor dat jouw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

Poetstips

  • Trek bij het poetsen van de ondertanden de onderlip weg met duim en wijsvinger.
  • Plaats de borstel bij het poetsen van de kiezen aan de binnenkant van de onderkaak zonodig onder de tong. Zo bereikt u het beste de overgang van de kies naar het tandvlees.
  • Begin met de achterste kiezen. Dan kunt u die niet meer vergeten. Ga dan verder met de rest van de tandboog aan de binnen- en buitenkant.
  • Het maakt niet uit of u eerst de onderkaak poetst of de bovenkaak, maar houd steeds dezelfde volgorde aan.
  • Of u nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, reinig ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen met flossdraad, tandenstokers of ragers. Kies de hulpmiddelen in overleg met uw tandarts of mondhygiënist. Vind je het prettig om je zelf in te lezen over de behandeling? Hieronder staan brochures met veelvoorkomende aandoeningen, behandelingen en ontwerpen. Je kunt ze downloaden en inzien.

Preventieve mondzorg bij kinderen

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed. Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. De informatie in deze folder geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar.
  • Poets het melkgebit zorgvuldig met een speciale kindertandenborstel en fluoridepeutertandpasta. Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende de tanden één keer per dag te poetsen.
  • Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles of anti-lekbeker op een drinkbeker zonder tuit. Al vanaf negen maanden kunnen de meeste kinderen uit een beker zonder tuit leren drinken. Vele kleine beetjes sap uit een zuigfles kunnen het melkgebit op ernstige wijze aantasten en zuigflescariës veroorzaken.
  • Geef uw kind geen flesje mee naar bed, ook niet met melk. Net als in sappen zit daar suiker in dat tandbederf kan veroorzaken. Kinderen die een fles mee naar bed krijgen om daarmee in slaap te vallen, lopen het meeste risico zuigflescariës te ontwikkelen.
Lees meer over tandenpoetsen met kinderen in onze brochure